• Viktigt med vikter för seniorer

Viktigt med vikter för seniorer

activage-slider-1Långa promenader räcker inte. Som senior behöver du träna styrketräning för att behålla och öka din muskelstyrka.

– Tyvärr har man i decennier odlat uppfattningen att det hjälper att bara gå. Det är jättetrevligt att vara ute i naturen och socialt är det helt klart bra. Men man kommer inte undan att man måste ta i och träna musklerna, annars orkar man inte gå sina promenader, säger Michail Tonkonogi, professor i medicinsk vetenskap till tidningen PROpensionären.

När vi blir äldre tappar vi muskelmassa för varje år som går. Kvinnor svarar dessutom inte lika bra på styrketräning som män.  Dels har de svårare att träna upp styrkan, men framförallt förmågan att dra samman muskeln snabbt.
– Det krävs större dos träning för kvinnor och det är bra att börja från 50–60-årsåldern. Men det är alltid idé att börja, även senare. Det är aldrig för sent att börja träna, hävdar han.  Även den som är 90 eller äldre kan träna upp sin muskelstyrka.

Hur mycket muskler blir vi då av med? Ja, ända fram till du är i femtioårsåldern sjunker muskelstyrkan långsamt. Men sedan går det snabbare. Män tappar omkring två kilo muskelmassa per tio år och kvinnor  drygt ett kilo. Efter 70 går det ännu snabbare.
– Styrkan minskar inte lika mycket i alla muskler, säger Michail Tonkonogi. En av de muskler som drabbas värst är lårmuskeln. Det är med hjälp av den du kan resa dig från stolen och gå uppför trappan.

Leave a reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *