• Äldre – och starkare!

Äldre – och starkare!

activage-slider-3

Seniorer kan öka muskelmassan med upp till 30% på 18 veckor. Låter det otroligt? Det är det inte.

Forskare vid University of Michigan hävdar att äldre inte behöver acceptera att bli svaga och förlora muskler med åren. Och att du som senior kan öka din styrka med 25-30% på kort tid.

-Styrketräning är ett bra sätt att öka ren muskelmassa och styrka för att fungera lättare i det dagliga livet, säger Mark Peterson,  forskarassistent i fysisk aktivitet och träning vid institutionen för fysikalisk medicin och rehabilitering.

Genom att träna med motstånd, såsom styrketräning med vikter,  eller bara med egen kroppsvikt i början, kan äldre förbättra sin vardag. Eftersom musklerna bryts ner med åren om du inte tränar dem kan det till slut bli svårt och tungt att resa dig från en soffa eller gå uppför trappor.

-Våra analyser av aktuell forskning visar att den viktigaste funktionsfaktorn är styrka. Oavsett vilken ålder någon har, kan de förbättra sin styrka med progressiv stryketräning. Även när man är 80 och 90 år gammal, säger han.

Progressiv styrketräning innebär att man ökar vikterna och träningsfrekvensen allt eftersom man blir starkare. Enligt forskarna vid University of Michigan visar en studie att efter i genomsnitt 18-20 veckors progressiv styrketräning, kan man öka sin totala styrka med 25 -30 procent.

-Alla över 50 år bör verkligen överväga att börja styrketräna, säger Peterson.

Och ett bra sätt att börja är med din egen kroppsvikt. Övningar du kan göra med din egen kroppsvikt är t. ex. knäböj, stå upp från en stol, förenklade armhävningar och liggande höftlyft. Att ta kontakt med ett gym för att få hjälp är en viktig del i säkerheten.

-Fråga tränare om de har erfarenhet av att arbeta med äldre innan du börjar träna. Att träna vid 20 års ålder är inte samma sak som när man är 70. En professionell seniortränare som förstår dessa skillnader är viktigt för din säkerhet.

 

 

Leave a reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *